Bevrijdingsvuurestafette Normandië – Wageningen » Een indrukwekkende eerste dag

Een indrukwekkende eerste dag

Geschreven door Wageningen45 op . Geplaatst in Nieuws

Vanmorgen zijn de fietsers van Toer Club Wageningen vertrokken vanaf Swordbeach. Na een plechtige ceremonie waarbij de Engelse veteraan Ray Lord het bevrijdingsvuur uit Hull over heeft gedragen aan marinier John Jager heeft John Jager het vuur overgedragen aan de vier fietsers van TCW’79.

_MG_0115


Pegasus Bridge
Een kleine 10 kilometer na de start van de tocht kwamen de fietsers aan bij de Pegasus Bridge. Deze brug ligt over het Kanaal van Caen, nabij Ouistreham en Ranville. De brug, ook wel bekend als de Bénouville brug, was een van de belangrijke doelen om in te nemen door het Britse zesde luchtlandingsdivisie, voordat de landingen op de invasiestranden zouden plaatsvinden. De brug kreeg de naam Pegasusbrug, omdat de Britten het vliegende paard Pegasus, als symbool voor de luchtlandingstroepen hadden. In de nacht van 6 juni 1944 landden drie Horsa-gliders onder commando van John Howard hier achter de Duitse linies.

Na een ceremonie voor het monument voor John Howard zijn de fietsers vertrokken richting Chateau Saint-Côme.

_MG_0260


Chateau Saint-Côme
Rond 12:30 reden de fietsers langs Chateau Saint-Côme bij het dorpje Breville in Basse-Normandie. Het Kasteel lag in juni 1944 in het Britse deel van het invasiegebied. Het ligt op een heuvelkam en was daarom van grote militaire-strategische waarde. Het 9e Parachutistenbataljon nam op 7 juni 1944 posities bij het Kasteel van Saint-Côme en kreeg vanaf dat moment verschillende Duitse aanvallen te verwerken. Op 10 juni arriveerde versterking van het 5e bataljon Black Watch Regiment. De aanval liep echter stuk op de Duitse verdedigers in het dorp en moest zonder succes worden afgebroken. In de weken daarna stabiliseerde zich hier het front. Van 12 tot 24 augustus 1944 bezette de Prinses Irene Brigade een gebied bij het Kasteel van Saint-Côme, dat onder voortdurend Duits artillerievuur lag en waar vooral ’s nachts drukke patrouilleactiviteiten waren. In een huisje bij het kasteel werd het hoofdkwartier van de Brigade gevestigd. Voor ons een belangrijk monument op de route, aangezien onze route is gebaseerd op die van de Prinses Irene Brigade. We laten daarom een kaars achter met het bevrijdingsvuur.

1501364


Historische verhalen
Na in de regen twee kransen te hebben gelegd bij 2 graven in Bonnebosq kwam er een onbekende Fransoos naar ons toe met de de vraag of we twee minuten wilde wachten want hij kende de zus van Peter MC Crady (Het graf waar net kransen waren gelegd). Hij kwam inderdaad na twee minuten bij ons terug en liet een aantal oude foto’s zien van Britten en Fransozen kort na de oorlog. Maar deze man had nog meer meegemaakt, hijzelf was tijdens de oorlog onbedoeld getroffen in zijn bovenbeen door een granaat van de geallieerden. Hij kon zelfs nog zijn ‘Medical Card’ van het veldhospitaal laten zien van de dag dat hij werd verzorgd.

_MG_0419

Deze man zat vol verhalen en na dat de Britten toe hadden gezegd hem te schrijven zijn we verder gereden naar Bourg-Achard waar de finish was van deze eerste dag.


Bron: http://nl.tracesofwar.com, http://www.prinsesirenebrigade.nl, http://liberationroute.nl/

Labels:, , , , , ,

Wageningen45

This information box about the author only appears if the author has biographical information. Otherwise there is not author box shown. Follow YOOtheme on Twitter or read the blog.