Bevrijdingsvuurestafette Normandië – Wageningen » Eerste zware dag voor de fietsers

Eerste zware dag voor de fietsers

Geschreven door Wageningen45 op . Geplaatst in Nieuws

Vandaag vertrokken de fietsers in de regen vanuit Bourg-Achard. Na iets meer dan 30 kilometer kwamen ze aan in Rouen, waar het Palais de Justice en Memorial Charles De Gaulle tekenend zijn voor de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk. Net voor het einde van de dag staat na 124 kilometer nog de militaire begraafplaats in Beauvais op het programma. Na deze laatste stop rijden de fietsers nog even door om na 129 kilometer in Beauvais aan te komen en deze dag af te sluiten.

Palais de Justice
De Franse stad Rouen werd zwaar bevochten in 1944. Ook het PaIais de Justice moest het ontgelden, zoals te zien is aan de diverse kogel –en granaatinslagen. Tijdens het bombardement van 19 april werd het interieur van de gotische vleugel bijna totaal vernietigd. Alleen de stenen muren bleven overeind staan. Het interieur was volledig vernietigd, waaronder de zitkamer met zijn verzonken plafond. Sindsdien is een groot deel van het paleis hersteld.

_MG_9951

Memorial Charles De Gaulle
Dit monument, gelegen voor het stadhuis van Rouen, is opgericht ter ere van Charles de Gaulle. Charles André Joseph Marie de Gaulle was een Frans militair en politicus. Het leven van De Gaulle is nauw verbonden met de bevrijding van Frankrijk.

_MG_0039

Monument Aux Morts
Dit monument herdenkt de inwoners van La Feuillie die zijn omgekomen of vermist in de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Soms refereert het monument ook aan de Frans-Duitse Oorlog, de oorlog in Algerije en/of de oorlog in Indochina. In vrijwel ieder Frans dorp of plaats is een monument terug te vinden, dat omgekomen of vermiste inwoners uit zowel de Eerste als Tweede Wereldoorlog herdenkt.

_MG_2817

Voor de fietsers was dit de eerste zware dag. De dag begon met een paar flinke buien en een temperatuur van rond de 10 graden. Dankzij het glooiende landschap, zaten er veel klimmetjes in de route, die samen met de afstand en het kille weer voor een pittige tocht hebben gezorgd.


Bron: http://nl.tracesofwar.com, http://liberationroute.nl/

Labels:, , , , , ,

Wageningen45

This information box about the author only appears if the author has biographical information. Otherwise there is not author box shown. Follow YOOtheme on Twitter or read the blog.