Bevrijdingsvuurestafette Normandië – Wageningen » Een echte fiets dag met een beetje meer

Een echte fiets dag met een beetje meer

Geschreven door Wageningen45 op . Geplaatst in Nieuws

Vandaag rijden de fietsers van Beauvais naar Arras. Tijdens deze rit komen ze na 66 kilometer twee monumenten in Amiens. Het eerste monument (Aux Picards Martyrs de la Résistance)is voor de Martelaren van het Verzet in Picardië en de tweede voor generaal Phillippe Leclerc. Tegen het einde van de dag word het na 128 kilometer nog indrukwekkender met de Memorial Des Fusillés in Araras en het Monument voor de Vermisten Arras. Na deze laatste twee monumenten rijden de fietsers door naar het Hotel in Arras waarmee ze de rit van 135 kilometer afronden.

Monument generaal Phillippe Leclerc
Philippe Leclerc de Hauteclocque was een Franse generaal tijdens de tweede wereldoorlog. In 1924 studeerde hij af aan de Ëcole Spéciale Militaire de Saint-Cyr en trad hij toe in het Franse leger. Op 14 mei 1940 werd Leclerc krijgsgevangen gemaakt, maar hij wist te ontsnappen. Op 12 juni raakte hij gewond en werd gevangengenomen en wederom wist hij te ontkomen. In 1947 stierf Leclerc tijdens een vliegtuigongeluk in Algerije. Hij werd postuum bevorderd tot maarschalk van Frankrijk. Zijn energie en charisma gaf hem een belangrijke nationale status. Hij kreeg veel militaire decoraties, waaronder de Ordre de la Libération, de op een na hoogste Franse militaire decoratie.

_MG_3029


Memorial Des Fusillés
De Citadel van Arras werd gemaakt door Vauban in de 17de eeuw. Ze wordt ook ‘la belle inutile’ (de mooie nutteloze) genoemd, omdat het bouwwerk nooit als verdediging werd gebruikt. Het was oorspronkelijk opgezet tegen de vijandige Spanjaarden met de Nederlanden, maar die hebben nooit een aanval tegen Arras uitgevoerd. Sinds 2008 staat deze Citadel op de werelderfgoedlijst van Unesco. Buiten de ommuring in de oorspronkelijke grachten is echter een monument ter nagedachtenis aan 218 slachtoffers gecreëerd.

Tussen 1941 en 1944 zijn namelijk 218 verzetslieden vanuit verschillende steden en verzetsgroepen tegen de muren van de citadel van Arras door de Duitse bezetter gefusilleerd. Om deze mensen te gedenken, zijn hun namen middels naamplaten aangebracht in de muur van de citadel. Daar waar ze nu meer dan 70 jaar geleden zijn omgebracht.

_MG_3126


Monument voor de Vermisten Arras
Op de begraafplaats van het Gemenebest Faubourg-d’Amiens in Arras is de Arras Memorial. Deze monumenten herdenken meer dan 35.000 overleden slachtoffers van het Gemenebest uit Engeland, Zuid-Afrika en Nieuw Zeeland die gestorven zijn in de omgeving van Arras tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ook worden één Amerikaanse en de acht slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog herdacht die op deze begraafplaats begraven liggen.

_MG_3171

Wageningen45

This information box about the author only appears if the author has biographical information. Otherwise there is not author box shown. Follow YOOtheme on Twitter or read the blog.