Bevrijdingsvuurestafette Normandië – Wageningen » De estafette

De estafette

banner3

Algemeen

Sinds 1948 is het traditie dat vanuit Wageningen het Bevrijdingsvuur naar andere plaatsen in Nederland wordt gebracht. Dit gebeurt door o.a. atletiekverenigingen, 4 en 5 mei comités, scholen, Oranjeverenigingen en andere organisaties. Een indrukwekkend teken van nationale eenheid. De aankomst van het Bevrijdingsvuur in de eigen gemeente is een mooie symbolische uiting bij de plaatselijke 5 mei activiteiten.

Om de 70 jaar herdenken een nog grotere boodschap mee te geven willen we dit jaar eenmalig het Bevrijdingsvuur ophalen in Normandië en middels een estafette naar Wageningen brengen. Dit doen we ter nagedachtenis aan onze bevrijders die meer dan 70 jaar geleden gestart zijn met de invasie in Normandië en vandaaruit Frankrijk en België hebben bevrijd, alvorens ons land te bevrijden. Een groot deel van deze route die we gaan volgen, komt overeen met de route die de Nederlandse Prinses Irene Brigade in 1944 heeft afgelegd. Deze brigade heeft samen met de andere geallieerde legers meegevochten aan de bevrijding van o.a. ons land. Onderweg stoppen we bij diverse oorlogsmonumenten die langs de route liggen. Bij elk van deze monumenten wordt een herdenkingskaars aangestoken met het Bevrijdingsvuur. De bedoeling is op 4 mei net voor middernacht aan te komen in Wageningen, om vervolgens tijdens de jaarlijkse Bevrijdingsvuurceremonie op het 5 Meiplein het Bevrijdingsvuur te ontsteken. Dit is tevens het startmoment voor de Nationale Bevrijdingsvuurestafette 2015, waardoor het bevrijdingsvuur over heel Nederland wordt verspreid door lopersgroepen uit meer dan 170 gemeentes, kijk hier of jouw gemeente ook mee doet

Tijdens de estafette, van 29 april tot en met 4 mei, worden jullie via deze website, maar ook via social media actief op de hoogte gehouden van de voortgang en krijgt het tevens uitgebreid de beschikking over informatie over de gedenkwaardige plaatsen die worden gepasseerd.

Estafette

Fietsers van Tour Club Wageningen (TCW’79) brengen het vuur vanaf Sword Beach in vijf etappes naar de Belgisch-Nederlandse grens.

Vanaf de Nederlandse grens nemen de langeafstandlopers van Pallas ’67 het Bevrijdingsvuur over. Zij brengen lopend het vuur tijdens deze laatste etappe naar Wageningen en volgen daarbij Hell’s Highway,

Ben je benieuwd naar al deze geweldige sporters en vrijwilligers die dit mogelijk gaan maken? Kijk dan even op de teampagina!

Route

We volgen een bijzondere route vanaf Sword Beach richting Wageningen. Een route die overeen komt met de route die de Nederlandse Prinses Irene Brigade heeft afgelegd, voordat ze een rol konden spelen in de bevrijding van Nederland. Onderweg stoppen we op een aantal gedenkwaardige plekken, waar we stil staan bij wat daar in de Tweede Wereldoorlog is voorgevallen.

Wil je meer weten over de route, kijk dan op de gedetailleerde kaart!