Bevrijdingsvuurestafette Normandië – Wageningen » Het team

Het team

Organisatie

Henk van de Beek


HenkvandeBeek
Naam: Henk van de Beek
Leeftijd: 57 jaar
Rol: Opdrachtgever namens Wageningen45

Beroep
Oud Marine officier met functioneel leeftijdsontslag en zet me nu in voor Wageningen45 als Hoofd Herdenken.

Waarom doe je mee?
Ik vind dat het vuur van de vrijheid doorgegeven moet worden aan de volgende generatie, zodat het altijd zal blijven branden.

Wat betekent vrijheid voor jou?
Na gezondheid is vrijheid het grootste goed wat een mens heeft en dat kun je niet goed genoeg koesteren.

Welke boodschap wil je meegeven?:
Neem een voorbeeld aan de manier waarop deze mensen het vuur van vrijheid doorgeven en handel daarnaar ook als het geen 5 mei is.


Nanda de Vries


NandadeVries
Naam: Nanda de Vries
Leeftijd: 41 jaar
Rol: Algemeen coördinator

Beroep
In het dagelijkse leven werk ik als projectmanager en ben daarnaast actief als fotograaf.

Waarom doe je mee?
Vanaf dat ik een klein meisje was, ben ik al geïnteresseerd geweest in alles rondom WOII. Het ophalen van het vuur uit Normandië om vervolgens via Wageningen over geheel Nederland te verspreiden, staat voor mij bol van de symboliek. Het overdragen van het vuur door een D-dayveteraan naar een jonge marinier op een van de invasiestranden is daar een heel bijzonder voorbeeld van. Dat zal een van de kippenvel momenten worden, waar we het allemaal voor doen. Als je de betekenis achter de symboliek weet, dan besef je je hoe bijzonder deze reis gaat worden. Het is niet alleen het verplaatsen van een vlam naar Wageningen, het is een reis door een gebied waar 70 jaar geleden hard gevochten is om de vrijheid te creëren die wij nu mogen ervaren.

Wat betekent vrijheid voor jou?
Vrijheid is erg belangrijk voor mij. Het kunnen doen en laten wat je graag zou willen en dit ook naar buiten kunnen brengen is een heel groot voorrecht dat we in dit deel van de wereld hebben. Het beeld van onderdrukking, geweld en vooral het feit dat hele bevolkingsgroepen zouden moeten worden uitgeroeid vanwege hun geloof of afkomst, is dan ook ontzettend beangstigend. Wat bezielt mensen om een ander dit aan te doen en zichzelf verheven te voelen boven een ander? De geschiedenis heeft ons geleerd dat dit gedrag bij de mensheid hoort, alleen is het heel erg mooi om te kunnen laten zien dat het ook anders kan. Gebroederlijk naast elkaar samenleven met respect voor elkaar. Hier mogelijkheden voor scheppen in plaats van alleen maar beperkingen op te leggen; dat is vrijheid.

Welke boodschap wil je meegeven?:
Middels het herdenken van o.a.de gebeurtenissen vanuit de Tweede Wereldoorlog, kunnen we laten zien dat het ook anders kan. Hopelijk kunnen we op deze wijze ook een steentje bijdragen aan de bewustwording van de nieuwere generaties die wel gewend zijn te leven in vrijheid. Dat we de destijds verworven vrijheid moeten waarderen en vooral respecteren. Mijn boodschap aan de bezoekers van deze site is: “Wees je bewust van het voorrecht om te leven in vrijheid en help anderen daar waar mogelijk om dit ook te kunnen ervaren.”


Tim Buitenhuis


TimBuitenhuis
Naam: Tim Buitenhuis
Leeftijd: 20 jaar
Rol: Coördinator Media

Beroep
Grafisch vormgever, fotograaf en student Communication & Multimedia Design

Waarom doe je mee?
Ik ben in 2013 als media stagiair bij Wageningen45 gekomen en sinds dien help ik graag bij hun evenementen. Daarnaast vind ik het geweldig om evenementen te maken en deze (online)zichtbaar te maken

Wat betekent vrijheid voor jou?
Vrijheid voor mij betekend dat ik veel zelf mag bepalen wat ik kan doen

Welke boodschap wil je meegeven?:
Vecht voor wat je belangrijk vind!


Cees Beumer


CeesBeumer
Naam: Cees Beumer
Leeftijd: 54 jaar
Rol: Fotograaf

Beroep
Ik werk part-time als leidinggevende bij Hema. Daarnaast als zelfstandig ondernemer in de fotografie.

Waarom doe je mee?
Het is een uitdaging om dit jaar de Nationale Bevrijdingsvuurestafette 2015 vast te leggen. Een eenmalige gebeurtenis in deze vorm. Om dit evenement op een fraaie manier vast te leggen lijkt me geweldig.

Wat betekent vrijheid voor jou?
Vrijheid betekent voor mij kunnen doen wat ik wil. Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Kijk naar het nieuws, er gebeuren dagelijks dingen in de wereld waardoor mensen niet in vrijheid en welvaart kunnen leven zoals wij dit doen. Daarom is het goed om op 4 mei stil te staan bij de mensen die voor onze vrijheid hebben gezorgd en op 5 mei de vrijheid te vieren. Ik doe dit onder andere doormiddel van de fotografie, het is mijn manier.

Welke boodschap wil je meegeven?:
Sta bewust stil bij deze dagen, herdenk en vier, maar bovenal geniet van deze momenten.


René Buursma


ReneBuursma
Naam: René Buursma
Leeftijd: 50 jaar
Rol: Fotograaf

Beroep
Mijn dagelijks werk is ICT consultant.

Waarom doe je mee?
Ik fotografeer al jaren de herdenkingen en festiviteiten in en om Wageningen op 4 en 5 mei. Dit jaar is bijzonder omdat Wageningse sporters zelf het bevrijdingsvuur gaan halen op Sword Beach in Normandië. Dat geeft een nieuwe dimensie aan het herdenken omdat we onderweg stilstaan bij allerlei monumenten en plekken die een rol hebben gespeeld bij de bevrijding van Europa en in het bijzonder van Nederland na WOII.

Wat betekent vrijheid voor jou?
Vrijheid is belangrijk om gelukkig te zijn, om jezelf te kunnen zijn. Het is veel waard om je te kunnen en mogen uiten, je eigen mening te mogen vormen en ideeën te ontwikkelen.

Welke boodschap wil je meegeven?:
Herdenk de bevrijding, vier en verdedig de vrijheid.


Nick Tummers


NickTummers
Naam: Nick Tummers
Leeftijd: 24 jaar
Rol: Stagiair Herdenken / Bevrijdingsvuurestafette

Beroep
Ik studeer Facility Management aan de HAN. Momenteel zit ik in mijn derde jaar en loop als onderdeel hiervan een half jaar stage bij Wageningen45. Ik organiseer de Nationale Bevrijdingsvuurestafette 2015, daarnaast ondersteun ik het team Herdenken, onder leiding van de heer Van de Beek. Weekenden vul ik met voetbal, films en series kijken en daarnaast heb ik een grote interesse voor geschiedenis.

Waarom doe je mee?
Ik ben zeer vereerd dat ik aan dit unieke evenement mag meewerken. Het contact met de Normandy Veterans Association, de delegatie van De Koninklijke Marine, Tourclub Wageningen’79 en loopgroep Pallas’67 is hartstikke leuk om te coördineren. Iedereen werkt met veel plezier samen en er is echt een groepsgevoel ontstaan.

Wat betekent vrijheid voor jou?
Door mijn interesse in Geschiedenis heb ik over het onderwerp Vrijheid veel gelezen, gekeken en nagedacht. Vrijheid is iets heel persoonlijks. Om vrijheid na te streven is het belangrijk een ieders perceptie van vrijheid proberen te respecteren, ook al zijn de opvattingen, achtergrond of overtuiging van iemand anders totaal verschillend. Zelf probeer ik mijzelf te pushen en ooit geheel vrij te worden, ondanks alle beperkingen die mij van buitenaf daarin proberen te beperken. Ondertussen is het zeer belangrijk om mensen, zoals veteranen, te eren en herdenken. Zij hebben immers bijgedragen aan mijn vrijheid, waarvoor ik ze voor altijd dankbaar ben.

Welke boodschap wil je meegeven?:
Verdiep je in geschiedenis, vorm je eigen mening en durf te dromen.





Veteranen & Defensie

Mike Fuller


MikeFuller
Naam: Mike Fuller
Leeftijd: 53 jaar
Rol:I am Vice Chair of the Freedom Flame committee, Hull, UK. I will be in the background throughout the journey, organising the British contribution and will return to the UK from Wageningen, before the main party, to coordinate further events on their return to Hull.

I will be accompanying two veterans of the Normandy and Dutch liberation campaigns, plus the son of the D Day piper, Bill Millin. My role is to facilitate this ‘pilgrimage’, as veterans describe it, and to take every opportunity I can to enhance it for all involved.

Waarom doe je mee?
I feel that I am a tiny part of something that is very significant indeed. I believe that the entire series of events, starting in Hull on April 27th and going right through Portsmouth, Normandy, Northern France, Belgium, The Netherlands and back to Hull for May 8th and 9th will be the most profound contribution I have made to society to date.

At times, this will be an emotional rollercoaster, as we lay wreath after wreath in commemoration of those who fought and died for our Freedom. We will revisit some familiar ground and discover some new. But, from the goodwill and cameraderie I have already experienced, I have no doubt that I have already made many lifelong friends.

Wat betekent vrijheid voor jou?
For me, Freedom is about self-determination. The ability to be in control of our own lives has the potential to bring great happiness – and what is life without happiness? I also believe that, as beneficiaries of that Freedom we have a duty to others. I believe that wherever possible we should actively contribute by greeting others, no matter how different they may be to ourselves, with an open heart and work with them to achieve their own happiness. Whether it be as simple as the gift of a smile, or the holding of a hand, we can change the lives of others for the better.

Welke boodschap wil je meegeven?:
Be unnecessarily kind wherever you can.


Dennis Boshoven


shiloutte
Naam: Dennis Boshoven
Leeftijd: 36 jaar
Rol:Er is mij via defensie gevraagd of ik gedurende deze periode wilde ondersteunen. En ik heb natuurlijk “Ja” gezegd.

Beroep
In het dagelijkse leven ben ik beroepsmilitair.

Waarom doe je mee?
Ik doe mee, omdat dit een unieke kans is voor mij om in Normandië te kunnen kijken. Onderweg een aantal mooie plekken te bezichtigen en vooral om elkaar te kunnen helpen/ondersteunen gedurende de reis.

Wat betekent vrijheid voor jou?
Vrijheid betekend voor mij, dat ik dankbaar ben aan de mensen die dit 70 jaar geleden voor ons hebben gerealiseerd. Uit allerlei landen komen onbekende mensen Nederlanders te hulp en hebben dit soms met hun leven moeten bekopen. Dat is zo’n ongelofelijke gebeurtenis geweest, die mag niet vergeten worden. Ik hoop dat mijn kleinkinderen dezelfde vrijheid mogen kennen over 50 jaar als ik, want vrijheid is niet vanzelfsprekend.

Welke boodschap wil je meegeven?:
Besef dat vrijheid niet vanzelfsprekend is in de wereld. Laat iedereen in hun waarde en help/ondersteun waar nodig. Heb respect voor elkaar. En vergeet vooral niet die mensen die ons 70 jaar geleden ons vrijheid hebben gegeven. Respect!!!


Raymond Lord en John Ainsworth


John Ainsworht en Raymond Lord

Raymond en John, zijn beide in de 90 en als oorlogsveteraan aangesloten bij de NVA Hull.
In de Hulldailymail, van 10 april jl. heeft onderstaand artikel gestaan over deze beide heren.
A Normandy veteran preparing to receive one of France’s top military honours has urged people to never take freedom for granted.

John Ainsworth, 94, and fellow veteran Ray Lord, 90, will be the first East Yorkshire veterans to collect the Légion d’Honneur at the Mercure Hull Royal Hotel in Ferensway, city centre, on Sunday, April 26.
During commemorations to mark the 70th anniversary of D-Day last year, the French government announced its intention to issue the accolade to all surviving British veterans of the campaign.

Mr Ainsworth, of Hessle, said: “I am very pleased, after 70 years, to be awarded this accolade in recognition of what we did. It is important we do not forget.”

For many years, Mr Ainsworth and Mr Lord, of South Cave, have visited East Yorkshire schools to educate youngsters about the human cost of war.
“A lot of the children we met were interested in the type of guns we used,” he said.
“They wanted to know how many Germans we had killed.
“But our message to them was always this – fight for freedom.
“Without freedom you have nothing. You only have to ask the French, Belgians and Dutch that.
“The French, Belgian and Dutch people know what it’s like to live under occupation from a foreign power and no one is ever allowed to forget it.
“If freedom is threatened, you have to fight to protect it, just as we did.”





Fietsers

Edwin Jansen


EdwinJansen
Naam: Edwin Jansen
Leeftijd: 73 jaar
Rol: Coördinator fietsers

Beroep
Dagelijkse leven biedt mij als AOWer veel vrije tijd die ik voor een deel aan vrouw en kinderen besteed, veel sport met ieder jaar een grote solo fietstocht binnen Europa en natuurlijk ook vrijwilligerswerk.

Waarom doe je mee?
Ik doe mee omdat ik de kans krijg mee te werken aan het doorgeven van het bevrijdingsvuur van de oude generatie naar de jongere en nu met een zekere ontroering voor de symboliek die met deze fietstocht aan Nederland getoond gaat worden. Zelf was ik toen ik 20 was ZM Marinier met uitzending naar NNG om de vrijheid van de Papoea’s te verdedigen

Wat betekent vrijheid voor jou?
Vrijheid betekent voor mij vooral de vrijheid van meningsuiting en het daarbij handelend doen in de goede zin zonder dat je bang behoeft te zijn ???? Anno 2015 staat dat soms ter discussie maar we moeten voor ALLE vrijheid op blijven komen.

Welke boodschap wil je meegeven?:
Voel je bevrijd en vrij. Geef die boodschap door aan jouw omgeving en volgende generaties


Berrie Ruijling


BerrieRuijling
Naam: Berrie Ruijling
Leeftijd: 67 jaar
Rol: Fietser

Beroep
Pensionado, websiteredacteur bij CSG Het Streek en TCW’79, oproepchauffeur, parttime surveillant en voorzitter bestuur rk begraafplaats in Velp

Waarom doe je mee?
4Ben benaderd door Edwin Jansen om mee te doen; vind het een hele eer vanuit historisch perspectief en als Wagenings ingezetene.

Wat betekent vrijheid voor jou?
Vrijheid is voor ons een vanzelfsprekend iets, maar door de confrontatie met de bevrijdingstocht, de invasie, WO 1 en WO 2, de recente gebeurtenissen in Parijs en met de diverse actuele brandhaarden in deze wereld en dan met name in het Midden-Oosten, besef ik eens te meer hoe kostbaar en relatief onze vrijheid is.

Welke boodschap wil je meegeven?:
Ik hoop dat iedereen begrijpt hoe kostbaar en vergankelijk onze vrijheid is.


Cees van Nieuwenhuijsen


CeesvanNiewenhuijsen
Naam: Cees van Nieuwenhuijsen
Leeftijd: 69 jaar
Rol: Fietser

Beroep
Een gepensioneerde genieter van de dagelijkse dingen des levens.

Waarom doe je mee?
Als zo’n bijzondere uitnodiging voorbij komt dan moet je daar wel ja op antwoorden. Het gegeven dat ik in 1945 ben geboren en dus 70 jaar wordt dit jaar maakt het nog specialer!

Wat betekent vrijheid voor jou?
Eigenlijk besef je niet als inwoner van Nederland, dat vrijheid iets bijzonders is. Maar als je dagelijks de kranten leest en TV kijkt dan weet je dat wij in een uniek land leven wat op 5 Mei nog meer duidelijk wordt.


Moniek Verbeek


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Naam: Moniek Verbeek
Leeftijd: 55 jaar.
Rol: Fietser

Beroep
Ik werk als biotechnoloog bij een bedrijf dat bacterie cultures voor o.a. de kaas en de yoghurt produceert.

Waarom doe je mee?
Meedoen aan dit sportieve evenement vind ik geweldig leuk. Ik vind het prachtig lange afstanden te fietsen in een mooie omgeving.

Wat betekent vrijheid voor jou?
Gelukkig kunnen wij in dit gebied in vrijheid zelf onze route kiezen, zonder bang te hoeven zijn voor mensen die ons dwars willen zitten. Het is goed dit te beseffen. Want niet overal op de wereld is dit zo.


Jan van de Sande


GrethaJansen
Naam: Jan van de Sande
Rol: Fietser (“last minute invaller”)





Lopers

Rob Groendijk


RobGroendijk
Naam: Rob Groendijk
Leeftijd: 60 jaar
Rol: Lopers coördinator en loper

Beroep
Veel vrijwilligerswerk omdat ik baanzoekend ben. Sinds ik door een reorganisatie 2 jaar geleden ‘boventallig’ ben verklaard is het weer moeilijk aan een baan te komen. Dit ondanks mij ervaring en kennis en kunde en dankzij mijn leeftijd.

Waarom doe je mee?
Net zoals een groot deel van ons team lopen we elk jaar al een estafette in de nacht van 18 op 19 sept. Op 18 sept. 1944 is nl. Endhoven bevrijd en dit vieren ze nog elk jaar. Dan halen wij het bevrijdingsvuur op om het in Wageningen te ‘verversen’. Voor Pallas is een estafette traditie en daar doe ik graag aan mee. Bovendien zijn het leuke teamgenoten die samen een prestatie neerzetten.

Wat betekent vrijheid voor jou?
Vrijheid is je eigen keuzes te mogen maken zonder anderen de wil op te leggen of te schaden.

Welke boodschap wil je meegeven?:
Het bevrijdingsvuur staat symbool voor vrijheid en democratie. Geef deze gedachten door en handel ernaar.


Marcel Baatsen


MarcelBaatsen
Naam: Marcel Baatsen
Leeftijd: 56 jaar.
Rol: Loper

Beroep
Mijn beroep is Gamifier = toepassen Gamification = Het scheppen van intrinsiek werkmotivatie door een methode, gebaseerd op gaminggedrag.

Waarom doe je mee?
Ik loop mee met de bevrijdingsestaffette, omdat ik enorm geniet van de traditie van het beleven van de vrijheid.

Wat betekent vrijheid voor jou?
Vrijheid is eigen keuzes kunnen maken en kunnen streven naar wat ik goed vind!

Welke boodschap wil je meegeven?:
Je kunt het beste uit jezelf halen als je je beperkingen overstijgt en streeft naar meerwaarde.


Jaap Immerzeel


JaapImmerzeel
Naam: Jaap Immerzeel
Leeftijd: 65 jaar.
Rol: Loper

Beroep
Ik geniet van de “vrijheid” van de gepensioneerde. Meer concreet, in willekeurige volgorde: tuinieren, oppassen op kleinkinderen, vrijwilligerswerk bij Pallas ’67, fotografie, reizen, wandelen.

Waarom doe je mee?
Ik doe mee omdat ik het belangrijk vind dat het doorgeven van het vrijheidsvuur een mooi handvat is om weer eens goed over het begrip vrijheid na te denken. Bovendien is het gewoon heel inspirerend om dit doen met een leuke groep mensen.

Wat betekent vrijheid voor jou?
Ik vind vrijheid een ingewikkeld begrip. Vrijheid zonder beperkingen zou ik niet willen. Het probleem van vrijheid is dat iedereen andere grenzen aan die beperkingen legt.

Welke boodschap wil je meegeven?:
Realiseer je dat absolute vrijheid voor de één leidt tot beperkingen, ongemak, of erger, voor een ander.


Arie Cuppen


ArieCuppen
Naam: Arie Cuppen
Leeftijd: 64 jaar.
Rol: Loper

Beroep
Ik werk in het basisonderwijs als directeur van twee Jenaplan scholen.

Waarom doe je mee?
Ik doe mee voor de gezelligheid en sportiviteit.

Wat betekent vrijheid voor jou?
Vrijheid is voor mij een leven waar iedereen zich prettig en onbedreigd voelt en gerespecteerd wordt zoals men is. Dat is helaas niet voor idereen werkelijkheid.


Nienke Brouwer


NienkeBrouwer
Naam: Nienke Brouwer
Leeftijd: 54 jaar.
Rol: Loper

Beroep
Ik geef scheikunde les op middelbare school, speciaal onderwijs, havo voor leerlingen met ASS

Waarom doe je mee?
Tweeledig, ten eerste omdat ik van lopen hou en het geweldig is om met een groep een lange afstand in estafettevorm af te leggen. Maar daarbij komt wel de tweede reden dat ik vind dat het ontzettend belangrijk is om te beseffen dat we in vrijheid leven, dat is een zeer kostbaar goed. Tijdens de loop ben ik hier steeds weer voor mezelf erg bewust van, tegelijkertijd dragen we door de publiciteit hieromheen ook bij aan bewustwording van anderen.

Wat betekent vrijheid voor jou?
Vrijheid om te denken en uit te dragen wat je belangrijk vind in het leven. Vrijheid om te zijn wie je bent. Vrijheid om te doen waar je goed in bent. Vrijheid is ook gastvrijheid, vrijheid kun je delen. Geen vrijblijvendheid, we mogen mensen aanspreken op ideeën en gedrag, maar we blijven respectvol naar elkaar.

Welke boodschap wil je meegeven?:
Laten we ons er bewust van zijn hoe fijn het is dat we in vrijheid te leven, dit moeten we koesteren en in stand houden.


Klaske Hoogstra


KlaskeHoogstra
Naam: Klaske Hoogstra
Leeftijd: 50 jaar
Rol: Loper

Beroep
Fysiotherapeute bij Zideris, woon/werkvoorziening voor verstandelijk beperkten

Waarom doe je mee?
Ik doe mee, omdat ik het indrukwekkend vind wat de bevrijders/geallieerden in de tweede wereldoorlog voor ons gedaan hebben. Met een fijne groep lopers om je heen is dit voor mij een mooie manier om hen te herdenken

Wat betekent vrijheid voor jou?
Vrijheid betekent voor mij het fijne gevoel dat je mag doen en denken als de persoon die je bent.

Welke boodschap wil je meegeven?:
Wie goed doet, goed ontmoet….


Joost Cornelissen


JoostCornelissen
Naam: Joost Cornelissen
Leeftijd: 32 jaar
Rol: Loper

Beroep
Ik werk in de buitendienst van een zaadveredelingsbedrijf.

Waarom doe je mee?
Omdat ik het erg leuk vind met een groep mensen een estafette te lopen.

Wat betekent vrijheid voor jou?
Dat ik me vrij voel te doen wat ik wil.

Welke boodschap wil je meegeven?:
Doe actief mee aan het herdenken op 4 mei en vier de vrijheid op 5 mei.


Joppe Boon


JoppeBoon
Naam: Joppe Boon
Leeftijd: 29 jaar
Rol: Loper

Beroep
In mijn dagelijks leven ben ik buschauffeur. Daarnaast een fanatieke marathon- en ultra loper.

Waarom doe je mee?
Ik ben er van bewust dat vrijheid niet vanzelf sprekend is, daarom vind ik het een hele eer om aan de Nationale Bevrijdingsvuurestafette 2015 mee te mogen doen. Want mee doen aan deze estafette betekend hardlopen in vrijheid, het kunnen doorgeven aan andere mensen dat vrijheid niet vanzelf sprekend is. Het is belangrijk dat dit elk jaar weer aan de orde komt…

Wat betekent vrijheid voor jou?
Vrijheid betekend voor mij, het waarderen van de luxe waarin jij zelf kunt bepalen wat je wilt doen. Niet iedereen heeft de vrijheid om dit te doen.

Welke boodschap wil je meegeven?:
Wees er van bewust dat vrijheid niet vanzelf sprekend is…


Marjan Verhaar


MarjanVerhaar
Naam: Marjan Verhaar
Rol: Loper

Beroep
projectmanger en scrummaster bij software ontwikkel afdeling van CRV in Arnhem

Waarom doe je mee?
omdat het bevrijdingsvuur een mooie traditie is die ons helpt herinneren en stil staan bij vrijheid

Wat betekent vrijheid voor jou?
vrijheid is vanuit respect voor elkaar in gesprek zijn en blijven

Welke boodschap wil je meegeven?:
hardlopen in de natuur is meditatie


Erin Bakker


ErinBakker
Naam: Erin Bakker
Leeftijd: 42 jaar
Rol: Loper

Beroep
Onderzoeker moleculaire plantengenetica

Waarom doe je mee?
Om met een leuke groep mensen op een bijzondere manier iets met herdenking/bevrijding te doen.

Wat betekent vrijheid voor jou?
Vrijheid betekent voor mij dat iedereen op zijn eigen wijze kan leven zonder het respect voor anderen te verliezen.

Welke boodschap wil je meegeven?:
Maak je eigen keuzes, maar houdt rekening met anderen